Paul van Liempt van Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) snijdt de taart aan en hiermee is de officiële start van MijnEML een feit. De applicatie is online en kent ondertussen al een mooi aantal gebruikers. Een gesprek tussen Paul van Liempt en Oene Venema van Energieke Regio Noord Oost Nederland (ERNON) in oktober 2018 was de aanleiding tot de bouw en het ontwerp van MijnEML.
Paul van Liempt: “Wij willen ondernemers de kans geven om zelf aan de slag te gaan met de Erkende Maatregelen Energie besparing uit de Activiteitenregeling die hoort bij het Activiteitenbesluit. Veel ondernemers kennen dit besluit niet, eigenlijk zijn ze dus in overtreding. De verplichte Energiebesparingsmaatregelen staan al sinds 1993 in de wet Milieubeheer. De handhaving van deze besparingsverplichting door de overheid is echter tekort geschoten. Nu komt er per 1 juli 2019 de omgekeerde bewijslast d.m.v. de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven en organisaties moeten uiterlijk op 1 juli 2019 aan RVO.nl melden welke maatregelen zij hebben genomen. Als alle Erkende Maatregelen zijn uitgevoerd, kan worden volstaan met de melding aan RVO.nl. ODNV vindt het erg belangrijk dat bedrijven en organisaties waar dat niet voor geldt, een plan van aanpak maken met een acceptabel tijdschema waarin uit te voeren maatregelen zijn opgenomen.
Wij hebben met de ontwikkeling van MijnEML meegekeken en geadviseerd. Het mooie van MijnEML is dat er verschillende rapportages uit gehaald kunnen worden. Misschien wel het belangrijkste is de rapportage voor RVO.nl. Vanuit de applicatie kunnen de gegevens worden ingevoerd in het meldingsportaal van RVO.nl. Daarnaast is er de standaardrapportage voor de omgevingsdienst. Die geeft de ondernemer en ons inzicht in de besparingsmaatregelen die al zijn genomen en welke zijn ingepland. Het is dan natuurlijk wel minder vrijblijvend, een soort stok achter de deur. Uiteindelijk gaat het om energie én geld besparen. Dus je bent een dief van eigen portemonnee als je niet met de Erkende Maatregelen aan de slag gaat. Begin vandaag nog!”
Oene Venema: “Wij zijn de ODNV zeer erkentelijk voor hun visie en medewerking aan het ontwikkelen van MijnEML. In oktober vorig jaar was ik met Paul in gesprek over de informatieplicht energiebesparende maatregelen en de omgekeerde bewijslast. Ik heb daar de vraag gesteld, ‘wat verwacht een omgevingsdienst nu exact van een ondernemer’. Paul was heel duidelijk dat hij een plan van aanpak wilde zien waarbij het bedrijf de status van de besparende maatregelen kon aantonen. Wij hebben daarop de informatie van RVO en Infomil uitgezocht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar zelf niet uit kwam. Collega Gerwin Bredewout, een ervaren adviseur op het gebied van ISO normen, heeft daarom voor intern gebruik dit omgezet naar een Excel bestand. Toen werd voor ons ook duidelijk, waarom bedrijven niet op de hoogte zijn van de informatieplicht, maar ook dat het voor de gemiddelde ondernemer geen doen is om de EML zelf uit te zoeken.
Wij hebben in december besloten het eenvoudig te maken voor bedrijven, samen met ComSi uit Emmeloord is de applicatie vorm gegeven en begin januari hebben we de eerste testen uit kunnen voeren bij bedrijven. Sinds begin maart is de applicatie online. De aankomende weken worden er nog rapportage- en verslagmodellen toegevoegd en gaan we met RVO.nl werken aan de koppeling met hun systeem voor de data upload informatieplicht.”