Waar staat "EML" voor?
De afkorting EML staat voor Erkende Maatregelen Lijst.
Wat zijn erkende maatregelen?
In bijlage 10 van de Activiteitenregeling zijn voor 19 bedrijfstakken erkende maatregellijsten opgenomen. Door de maatregelen op de lijst uit te voeren kan de inrichting voldoen aan de verplichting uit art. 2.15 van het Activiteitenbesluit.
De maatregelen zijn alleen erkend als de terugverdientijd 5 jaar of minder is. Per maatregel zijn randvoorwaarden benoemd. Hiermee wordt aangegeven in welke gevallen de maatregel toegepast kan worden.
Voor welke branches zijn er Erkende Maatregelen opgesteld?
In de nieuwe regeling die per 1 juli 2023 geldig is, is er geen sprake meer van onderscheid tussen branches. De 19 verschillende vragenlijsten zijn gecombineerd en het aantal verschillende maatregelen uitgebreid tot één lijst met ruim 160 maatregelen. Deze is geldig voor elke mogelijk branche waar in u werkzaam bent.
Voor wie geldt de energiebesparingsplicht?
Sinds 1993 bestaat de energiebesparingsplicht voor bedrijven en organisaties die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken. Deze bedrijven zijn verplicht energiebesparende maatregelen door te voeren met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar.
De informatieplicht energiebesparing is ingesteld in 2019. In 2023 is de nieuwe regeling van start gegaan.
Klik op de volgende linkjes voor meer informatie:
Voor wie geldt de informatieplicht?
Naast de bestaande energiebesparingsplicht is er een informatieplicht voor eigenaren en huurders van een pand met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar.
Let op: er wordt onderscheid gemaakt tussen eigenaar en huurder, tussen activiteit en gebouw gebonden maatregelen én tussen het vaststellen van de milieuregels door Rijksoverheid en gemeente.
Zie onderstaande link voor meer informatie:
Wanneer voldoet mijn organisatie aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht?
Een bedrijf voldoet aan de energiebesparingsplicht door geschikte maatregelen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing te treffen.
De informatieplicht houdt in dat bedrijven de genomen maatregelen voor energiebesparing vóór 1 december 2023 in een rapport melden bij de RVO. De RVO zorgt er vervolgens voor dat dit terechtkomt bij het juiste bevoegde gezag. Elke vier jaar wordt een nieuwe melding gedaan.
Welke datum moet aan de informatieplicht zijn voldaan?
De deadline voor het voldoen aan de informatieplicht is 1 december 2023
Ik heb niet voor 1 december gemeld, wat nu?
Geef de status van uw energiebesparende maatregelen alsnog door via MijnEML. Wij verzorgen uw melding in het eLoket. Stel daarnaast een Plan van Aanpak op in de applicatie zodat u voldoende bewijslast heeft voor uw omgevingsdienst.
Hoe wordt op de informatieplicht gehandhaafd?
Met de informatieplicht kan het bevoegd gezag bepalen of bedrijven zich houden aan de energiebesparingsplicht. Als bij (her)controle blijkt dat een bedrijf zich niet aan de wettelijke energiebesparings- of informatieplicht houdt, kan een dwangsom opgelegd worden. De dwangsom verandert niets aan de verplichtingen waar het bedrijf aan moet voldoen.
Voldoe aan de meldplicht, stel vandaag nog een rapport op!
Veelgestelde vragen
Antwoorden op veelgestelde vragen omtrent MijnEML
Kan ik met MijnEML rapporteren aan RVO zonder eHerkenning?
Ja, de applicatie van MijnEML.nl biedt u de mogelijkheid om MijnEML te machtigen zodat wij uw rapportage kunnen indien bij RVO.
Deze mogelijkheid is inbegrepen in ieder MijnEML pakket.
Wat zijn de voordelen van een MijnEML pakket?
De applicatie van MijnEML.nl biedt u naast het voldoen aan de informatieplicht door te rapporteren aan RVO een uitdraai van uw actieplan, uitleg van moeilijke begrippen, herinneringen van uw zelf bepaalde deadlines, een begroting van uw actiepunten en daarnaast waardevolle geïntegreerde kennis van experts en branchegenoten. Dit maakt het invullen eenvoudig en het delen van de informatie met RVO, accountants, banken en omgevingsdiensten vele malen makkelijker.
Indien u assistentie wenst bij het invullen of meer wenst te weten over EML kunt u kiezen voor één van de uitgebreidere pakketten waarin MijnEML.nl u een handje helpt of zelfs totaal ontzorgt.
In het dashboard worden achter bepaalde maatregelen icoontjes getoond, wat betekent dit?
In de legenda van het systeem leest u de verklaringen van onze icoontjes, deze worden hieronder getoond.
Ik ben ingelogd en kom in het beginscherm (dashboard), wat lees ik hier zoal?
In het dashboard leest u al uw Erkende Maatregelen behorend bij uw branche en organisatie. Dit is het overzicht waarin u al uw Erkende maatregelen een bepaalde status krijgt, in het begin hebben alle Erkende Maatregelen de status ‘open’. In het dashboard leest u tevens of een erkende maatregel een randvoorwaarde of een bijzondere omstandigheid omvat.
Ik wil een maatregel wijzigen, hoe doe ik dit?
Wanneer u in het dashboard op ‘maatregel wijzigen’ klikt, wordt u doorverwezen naar de erkende maatregel. Hierin wordt zo duidelijk mogelijk omschreven hoe u deze maatregel het beste kunt toepassen binnen uw organisatie en welke randvoorwaarden een erkende maatregel bevat. U kunt in de maatregel de status wijzigen of een actiepunt toevoegen. Daarna kunt u eenvoudig terug naar het dashboard door op ’terug naar maatregelen’ te klikken.
Ik wil een actie toevoegen, hoe doe ik dit?
Wanneer u een Erkende Maatregel wilt doorvoeren, dient u een actie toe te voegen. Met deze actie toont u aan dat u aan de slag gaat met een Erkende Maatregel. In dit veld koppelt u een status aan de actie en vult u in wat u aan de Erkende Maatregel gaat doen. U heeft de mogelijkheid om een budget toe te voegen, een verantwoordelijke aan te stellen en een streefdatum toe te kennen aan de actie. Daarnaast kunt u een bestand toevoegen met daarin bijvoorbeeld foto’s, een offerte of andere onderbouwende informatie over deze maatregel.
Ik heb een maatregel afgerond, wat is de vervolgstap in het systeem?
Wanneer u vindt dat u alle acties heeft toegevoegd aan een Erkende Maatregel, dient u de status te wijzigen. Is uw erkende maatregel hiermee afgerond? Zet uw status dan op ‘klaar’. In het dashboard wordt uw erkende maatregel automatisch groen.
Hoe geef ik een machtiging af aan MijnEML?
Klik in uw dashboard op ‘machtiging afgeven’ en vul alle verplichte velden in, zodat wij alle gegevens hebben om uw EML rapportage in te dienen. Wanneer u akkoord gaat en op ‘machtiging afgeven’ heeft geklikt, rapporteren wij zo spoedig mogelijk uw EML rapportage in het e-loket van RVO.
Wat betekent 'Technische randvoorwaarde'?
Voor de Erkende Maatregelen zijn (waar nodig) technische randvoorwaarden beschreven. Bijvoorbeeld voor het installeren van een HR-ketel is een technische randvoorwaarde dat condens- en rookgasafvoer mogelijk is. Als het aanleggen van de afvoer onmogelijk is, dan is de maatregel voor de ondernemer niet van toepassing. Een technische randvoorwaarde hoeft geen maatregel uit te sluiten, maar wil zeggen dat de terugverdientijd langer kan duren dan 5 jaar.
In MijnEML wordt een technische randvoorwaarde weergeven als:
Wat betekent 'Economische randvoorwaarde'?
Economische randvoorwaarden bepalen of een maatregel van toepassing is. Zo kunnen voor grote gebouwen lagere energieprijzen gelden. Hierdoor is een bepaalde maatregel niet rendabel. Per maatregel is dan vastgelegd dat de maatregel alleen geldt voor gebouwen kleiner dan X vierkante meter. X varieert per bedrijfstak en per maatregel. Een Economische randvoorwaarde hoeft geen maatregel uit te sluiten, maar wil zeggen dat de terugverdientijd langer kan duren dan 5 jaar. In MijnEML wordt een economische randvoorwaarde aangeduid met:
Wat betekent 'Bijzondere omstandigheden'?
Naast het Activiteitenbesluit stelt ook de technische bouwregelgeving eisen aan energiezuinigheid bij nieuw te bouwen gebouwen. Het gaat om het Bouwbesluit 2012 en het Besluit energieprestatie gebouwen. In bijlage 10 bij de Activiteitenregeling is bij een aantal maatregelen bij het aspect ‘Bijzondere omstandigheden’ aangegeven dat sprake kan zijn van een situatie waarin de maatregel als getroffen kan worden beschouwd. Dit kan het geval zijn bij een bepaald energielabel of vanaf een bepaald bouwjaar. Bijzondere omstandigheden worden in MijnEML weergeven als:
Wat betekent 'Toepasbaar moment'?
Natuurlijk moment
Een ‘natuurlijk moment’ binnen een organisatie doet zich voor wanneer er een gepland of ongepland investeringsmoment is. Sommige maatregelen zijn alleen rendabel wanneer deze op een natuurlijk moment worden getroffen. Wanneer een maatregel alleen op een natuurlijk moment getroffen hoeft te worden, dan is in MijnEML aangegeven:
Zelfstandig moment: Nee.
Natuurlijk moment: Ja.
Zelfstandig moment
Naast een natuurlijk moment wordt in de EML ook gesproken over zelfstandige momenten. Dit houdt in dat een maatregel zich op elk moment, dus ook als er geen sprake is van onderhoud of anderszins, binnen vijf jaar terugverdient. Deze maatregel moet dus worden genomen, er mag niet worden gewacht op een natuurlijk moment. Wanneer een maatregel alleen op een zelfstandig moment getroffen hoeft te worden, dan is in MijnEML aangegeven:
Zelfstandig moment: Ja.
Natuurlijk moment: Nee.
Zelfstandig én Natuurlijk moment
Het kan ook voorkomen dat een Erkende Maatregel genomen mag worden op zowel een zelfstandig moment én op een natuurlijk moment, in MijnEML is dan aangegeven:
Zelfstandig moment: Ja.
Natuurlijk moment: Ja.