Praktische tips voor het invullen van MijnEML
Gaat u aan de slag met MijnEML zodat uw organisatie voldoet aan de Erkende Maatregelen voor Energiebesparing?
Voordat u begint aan MijnEML, hebben wij wat praktische tips voor u op een rijtje gezet:
- Let goed op onze verklarende icoontjes: misschien zitten er wel randvoorwaarden aan een maatregel.
- Wanneer u een erkende maatregel heeft afgerond, zet deze dan op de status ‘gereed’ in het Plan van Aanpak. U hoeft hier de komende tijd geen aandacht meer aan te schenken.
- Wanneer er binnen een maand een actie open staat, verschijnt er automatisch een ‘kalender icoontje’ in het systeem, er is dus aandacht vereist.
- Probeer uw erkende maatregelen zo goed mogelijk te verklaren, voeg bestanden toe aan het systeem zodat u uw bewijslasten nog beter op orde heeft.
- Heeft u alle maatregelen ingevuld? Genereer dan een rapport, u ontvangt een overzichtelijk rapport waarin ook uw plan van aanpak met eventueel een begroting kan worden opgenomen.
Wij wensen u veel succes met het invullen van MijnEML!
Voldoe aan de meldplicht, stel vandaag nog een rapport op!
Wat betekent de informatieplicht voor een inrichting?
Organisaties geven de genomen energiebesparende maatregelen aan. Uitgangspunt vormt de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing. Voor de sector Glastuinbouw geldt een eigen lijst, deze staat niet in MijnEML.
Waar moet wie aan voldoen.
Bepaal via dit stappenplan of en aan welke van drie rapportageplichten u moet voldoen: de Informatieplicht, de Onderzoeksplicht en/of de EED-auditplicht. Het kan zijn dat u aan meerdere plichten moet voldoen. Dit is onder andere afhankelijk van de overheidsorganisatie die voor u de milieuregels bepaalt. Dit stappenplan is een hulpmiddel om hier inzicht in te krijgen. U vult het stappenplan voor één locatie in.
Wanneer moet aan de informatieplicht zijn voldaan?
Uiterlijk 1 december 2023 moet van pand waar het energieverbruik hoger is dan 50.000 kWh en/of 25.000 m2 aardgas eq. een rapport bij het bevoegd gezag zijn ingeleverd. Daarna geldt dat eenmaal per vier jaar een nieuw rapport ingeleverd dient te worden door de inrichting.
Hoe kan een inrichting een rapport opsturen?
Via het eLoket van RVO.nl kan iedere eigenaar en huurder een rapportage invullen. Hiervoor moet de inrichting eHerkenning hebben. De informatie wordt door RVO.nl één op één doorgezonden aan het bevoegd gezag in uw regio.
Hoe maak ik de EML eenvoudig?
Door het invullen van de Erkende Maatregelen via MijnEML. Via de tool krijgt u een eenvoudig overzicht van alle erkende maatregelen. Wanneer u MijnEML heeft ingevuld kunt u eenvoudig het eLoket van RVO invullen, of u vult de machtiging in die in uw scherm verschijnt en laat ons de rapportage bij de RVO doen. Alle openstaande acties binnen de door u ingevulde MijnEML blijven in uw omgeving staan.
Hoe kan aan de informatieplicht zijn voldaan?
Organisaties leven de informatieplicht na als zij uiterlijk op 1 december 2023 naar waarheid een compleet rapport is opgestuurd. Met deze informatie bepaalt het bevoegd gezag of binnen een korte tijd een controle nodig is. Dit om te bepalen of de organisatie zich houdt aan de energiebesparingsverplichting. Door alle, voor de gebouw of de activiteiten, geschikte maatregelen door te voeren kan een bedrijf voldoen aan zijn energiebesparingsverplichting. Wanneer u gebruik maakt van MijnEML, kunt u aan het bevoegd gezag aantonen dat u middels een Plan van Aanpak de Erkende Maatregelen heeft doorgevoerd.
Boetes (algemeen)
Het bevoegd gezag moet handhavend optreden als eigenaar of huurder zich na een controle nog steeds niet aan de wet houdt. Bijvoorbeeld door het opleggen van een last onder dwangsom. De hoogte van de dwangsombedrag is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Veelal gaat het om een bedrag vanaf 1.000 euro per overtreding per week.
Uitzonderingen
De energiebesparingsplicht geldt vanaf 1 juli 2023 voor bijna alle locaties met het hiervoor genoemde jaarlijks energiegebruik. De energiebesparingsplicht geldt echter niet voor:
- gebouwen en activiteiten die alléén gebruikmaken van op de locatie opgewekte hernieuwbare energie. Dit geldt ook als er wel een aansluiting is op het net om niet gebruikte hernieuwbare energie door te leveren. Dit geldt niet als voor een andere energiedrager wel gebruikgemaakt wordt van een netaansluiting.
- de gebruiksfuncties Woonfunctie en Bouwwerk geen gebouw zijnde;
- een gebouw dat maximaal 2 jaar wordt gebruikt;
- een gebouw met een logiesfunctie dat minder dan 4 maanden per jaar wordt gebruikt en een verwacht energiegebruik heeft van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik;
- een alleenstaand gebouw met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m²;
- een gebouw, dat door de overheid onteigend is en voor het doel van die onteigening zal worden gesloopt.