Organisaties geven de genomen energiebesparende maatregelen aan. Uitgangspunt vormt de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing die voor een bedrijfstak is gemaakt. Deze maatregelen staan in bijlage 10 van de Activiteitenregeling.
Wanneer moet aan de informatieplicht zijn voldaan?
Op zijn laatst moet op 1 juli 2019 van iedere inrichting een rapport bij het bevoegd gezag zijn ingeleverd. Daarna geldt dat eenmaal per vier jaar een nieuw rapport is opgestuurd. Dit is geregeld in het toekomstige artikel 2.15, tweede lid, van het Activiteitenbesluit. Specifiek voor EED-ondernemingen geldt dat op zijn laatst op 5 december 2019 een rapport bij het bevoegd gezag is ingeleverd.
Hoe kan een inrichting een rapport opsturen?
Via het eloket van RVO.nl kan iedere drijver van de inrichting het rapport (laten) opsturen bij RVO.nl. Hiervoor moet de inrichting Eherkenning hebben. De informatie wordt door RVO.nl één op één doorgezonden aan het bevoegd gezag voor een inrichting.
Hoe maak ik de EML eenvoudig?
Door het invullen van de Erkende Maatregelen via MijnEML. Via de tool krijgt u een eenvoudig overzicht van alle erkende maatregelen binnen uw branche. Wanneer u MijnEML heeft ingevuld, kunt u eenvoudig het eloket van RVO invullen. Alle openstaande acties binnen de door u ingevulde MijnEML, blijven in uw omgeving staan.
Hoe kan aan de informatieplicht zijn voldaan?
Organisaties leven de informatieplicht na als op zijn laatst op 1 juli 2019 naar waarheid een compleet rapport is opgestuurd. Met deze informatie bepaalt het bevoegd gezag of binnen een korte tijd een controle nodig is. Dit om te bepalen of de organisatie zich houdt aan de energiebesparingsverplichting. Door alle, voor de inrichting, geschikte maatregelen te nemen van de erkende maatregellijst kan een bedrijf voldoen aan zijn energiebesparingsverplichting. Wanneer u gebruik maakt van MijnEML, kunt u aan het bevoegd gezag aantonen dat u middels een Plan van Aanpak de Erkende Maatregelen heeft doorgevoerd.
Boetes (algemeen)
Het bevoegd gezag moet handhavend optreden als “een drijver” zich na een hercontrole nog steeds niet aan de wet houdt. Bijvoorbeeld door het opleggen van een last onder dwangsom. De hoogte van de dwangsombedrag is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Veelal gaat het om een bedrag vanaf 1.000 euro per overtreding.