Veel organisaties met een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas hebben bericht van de overheid gekregen dat ze moeten voldoen aan de informatieplicht en aan de energiebesparingsplicht. Inmiddels hebben ongeveer 4500 organisaties haar energiebesparende maatregelen gemeld bij de overheid. Ten opzichte van de 125.000 bedrijven die zich nog moeten melden voor 1 juli, valt te concluderen dat er nog veel organisaties moeten volgen.
Maar wat zijn nu de voordelen voor deze organisaties om zich voor 1 juli nog te melden? En is het lastig om uw energiebesparende maatregelen te melden? Lees in onderstaand artikel meer.
Voordelen voor organisaties
Hieronder leest u een aantal voordelen die voor uw organisatie kunnen gelden wanneer u voor 1 juli rapporteert aan de overheid:
• Organisaties verdienen de kosten voor de energiebesparende maatregelen binnen vijf jaar terug
• Veel energiebesparende technieken zijn vernieuwend en bieden daardoor meer bedieningsgemak voor de organisatie
• Energie besparen is een wijze van maatschappelijk verantwoord ondernemen. U kunt de maatregelen ook meenemen in bijvoorbeeld de CO2 prestatieladder, ISO14001, ISO26000 en ISO9001.
• Boetes en dwangsommen aan het niet-voldoen worden voorkomen
Voordelen voor het Energieakkoord
Doordat organisaties moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht, komen de doelstellingen uit het Energieakkoord weer binnen bereik, publieke handhavingsmiddelen kunnen efficiënter ingezet worden en de verhoogde energiebesparing zal leiden tot positieve milieueffecten.
Energiebesparingsplicht beter te handhaven
De informatieplicht creëert meer inzicht voor het bevoegd gezag over welke maatregelen die zich binnen vijf jaar of minder terugverdienen zijn genomen. De energiebesparingsplicht wordt daardoor beter te handhaven voor de overheid.
Voldoe aan de informatieplicht en energiebesparingsplicht met MijnEML!
U kunt als organisatie uw energiebesparende maatregelen melden bij het eLoket van RVO. Echter wordt het melden in het eLoket van RVO vaak als lastig ervaren door organisaties. Omdat u in het eLoket alleen uw status van de energiebesparende maatregelen doorgeeft, voldoet u alleen aan de informatieplicht en niet direct aan de energiebesparingsplicht.
Met behulp van MijnEML voldoet u eenvoudig en snel aan de informatieplicht én stelt u gelijk een plan van aanpak op voor de energiebesparingsplicht, en dat zonder gebruik van eHerkenning en het eLoket van RVO! MijnEML rapporteert voor u nadat u een machtiging heeft ingediend!
Voldoet uw organisatie aan de informatieplicht voor 1 juli? Rapporteer eenvoudig en snel via MijnEML!