De informatieplicht energiebesparing vraagt je naar het wel of niet uitgevoerd hebben van energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen. Mocht je als bedrijf nog moeten investeren in specifieke maatregelen die genoemd worden op een van de lijsten dan is het raadzaam om te kijken of er subsidies beschikbaar zijn. Voor sommige investeringen is het namelijk relatief eenvoudig om een besparing te realiseren in de vorm van een subsidie of fiscaal voordeel.
Zo staat een deel van de verplichte maatregelen die bij moeten dragen aan energiebesparing vermeld op de Energielijst 2019 die is opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Investeringen in maatregelen die op de lijst staan en in 2019 worden gedaan komen daarmee mogelijk in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Met EIA kan je in 2019 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
Voorbeelden van bedrijfsmiddelen die op een groot aantal maatregellijsten staan als ook op de Energielijst 2019 zijn:
- Direct gasgestookt stralingspaneel (210106)
- Koude- of warmte terugwinningssysteem uit ventilatielucht (210801)
- Direct gasgestookte hoogtemperatuur tapwaterboiler (220115)
- Isolatie voor bestaande constructies (210403)
- LED-verlichtingssysteem (210506)
- Besparingssysteem voor verlichting (210502)
- Debietregeling ventilator (210301)
- Heetgasontdooisysteem (220213)
- Toerengeregelde vacuümpomp voor melkwinningsinstallaties (221220)
- Ventilator met HR-elektromotor (220604)
Let op dat er specifieke eisen gesteld kunnen worden aan de investering. Laat je daarom vooraf goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Andere subsidieregelingen waar naar gekeken kan worden zijn bijvoorbeeld de ISDE-regeling. Binnen de Investeringssubsidie duurzame energie regeling kan een cash subsidie worden verkregen voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels.
Financiering
Er zijn daarnaast ook verschillende mogelijkheden voor externe financiering van een duurzame investering. Dit gaat verder dan enkel de traditionele lening bij een bank. Voor grotere investeringen is het verkrijgen van een groenverklaring interessant en scheelt enkele tiende procenten op de rente. Leasing is ook een veelgebruikte oplossing en wordt o.a. door diverse partijen aangeboden. Naast banken kan gekeken worden naar cofinanciering bij provinciale Energiefondsen, gemeentelijke investeringsleningen of crowdfunding. Met een crowdfundingsactie kan je veel potentiële klanten aanspreken en kan je enorm veel exposure krijgen als zij jouw verhaal verder uitdragen.
Bovenstaande informatie wordt u aangeboden door Alfa Accountants en Adviseurs, telefoonnummer (088) 253 10 15.